



## PHC's Managing Pain Safely – Northern Region Eureka Forum

"United to champion the safe use of opioids in the communities we serve"

Time	Торіс	Title	Presenter(s)		
12:00 – 12:30 p.m.	Check In & Lunch				
12:45 p.m. – 1:05 p.m. (20 minutes)	PHC, NCCN and IPA's Mission	Managing Pain Safely Initiative • Progress to date • Continuing Efforts	Robert Moore, Chief Medical Officer Partnership HealthPlan of California Trisha Cooke , Project Director North Coast Clinics Network Mary Meengs, Medical Director		
1:05 p.m. – 1:25 p.m. (20 minutes)	Setting the Stage	<ul> <li>The Opioid issue in Northern California</li> <li>Humboldt County Data</li> <li>DHHS strategies to impact the burden of substance abuse in our community</li> </ul>	Humboldt Independent Practice Association Don Baird, M.D, Humboldt County Health Officer		
1:25 pm. – 1:45 p.m. (20 minutes)	Prescribing Trends	<ul> <li>How did we get here?</li> <li>DEA and State regulations</li> <li>CA Medical Board Prescribing guidelines</li> <li>Effective Communication: Best practices when prescribing controlled substance</li> </ul>	Bryan Coleman, PharmD, RPh Staff Pharmacist at Cloney's Pharmacy		
1:45pm-2:05pm (20 minutes)	GROUP EXERCISE	<ul> <li>At your tables, take <b>10 minutes</b>,</li> <li>1) Discuss greatest challenges regarding opioids</li> <li>2) Rank your top 3</li> </ul>	Facilitator: Debrief with group report outs for <b>10</b> <b>minutes.</b> Record answers on chart pad at front of room		





## PHC's Managing Pain Safely – Northern Region Eureka Forum

"United to champion the safe use of opioids in the communities we serve"

2:05 p.m. – 2:20 p.m. (15 minutes)	Break		
2:20pm-3:05pm (45 minutes)	Prescribing Practices	<ul> <li>Strategies for Opioids use</li> <li>Challenges and safe use of Chronic Opioid Therapy</li> <li>Defining Opioid failure</li> <li>Strategies for weaning Opioid failure</li> </ul>	William Morris, M.D, MPH Clinician, Palliative Care Consult Service, Dominican Hospital, Santa Cruz, CA.
3:05pm-3:50pm (45 minutes)	Opioid Tapering	The Art & Very Little Science of Tapering	Andrea Rubinstein, M.D, Chief of Pain Management Kaiser Permanente, Santa Rosa
3:50 p.m. – 4:05 p.m. (15 minutes)		Break	
4:05 p.m. – 4:50 p.m. (45 minutes)	Role Playing	Initiating Successful Patient Conversation 1) Have audience members be the patient	William Morris, M.D, MPH Clinician, Palliative Care Consult Service, Dominican Hospital, Santa Cruz, CA.
4:50pm-5:10pm (20 minutes)	Local Efforts	<ul> <li>How one practice is tackling the issue of opioid abuse/misuse: <ol> <li>Overview of Chronic Pain Program</li> <li>Chronic Pain-Project ECHO</li> <li>Buprenorphine Program</li> <li>Best practices for working with chronic pain patients</li> </ol> </li> </ul>	Willard Hunter, M.D Director Open Doors Community Health Center Kelvin Vu, M.D Medical Director Mobile Health Services–Open Door Community Health Center
5:10pm-5:30pm (20 minutes)	GROUP EXERICSE	<ul> <li>At your tables, take 10 minutes</li> <li>1) Discuss what you have learned from the forum today and come up with SMART goals to address some of the challenges identified.</li> <li>2) Rank your top 3 goals and report</li> </ul>	Facilitator debrief by having tables report out and capture information shared <b>(10 minute)</b>





Wharfinger Building Thursday, August 27, 2015 12:00 p.m. – 6:00 p.m.

## PHC's Managing Pain Safely – Northern Region Eureka Forum

"United to champion the safe use of opioids in the communities we serve"

			Jeff Ribordy, M.D Regional Medical Director Partnership HealthPlan of California
5:30pm-5:45pm (15 minutes)	What's next	The road ahead	Trisha Cooke, Project Director North Coast Clinics Network
			Mary Meengs, Medical Director Humboldt Independent Practice Association